recent

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ - ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και όλοι μας ανυπομονούμε να χαρούμε τη θάλασσα και τις ακρογιαλιές. Δυστυχώς όμως, από πέρυσι κυρίως έχει ανακύψει το σοβαρό πρόβλημα της παρουσίας μεδουσών στις ακτές του Πατραϊκού και του Κορινθιακού κόλπου και όχι μόνο, και μάλιστα σε μεγάλους πληθυσμούς, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό. Για κάποιους μάλιστα το τσίμπημα μιας μέδουσας είναι φόβος και τρόμος, μιας και είναι αρκετά επώδυνο. Σίγουρα για κανέναν βέβαια δε μπορεί να είναι κάτι τέτοιο ευχάριστο.

Στην εύλογη απορία καθενός, πώς θα αντιμετωπίσει το τσίμπημα μιας μέδουσας, απαντά ο Ιατρικός Σύλλογος των Πατρών και η Καθηγήτρια της Δερματολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών κα Σοφία Γεωργίου που μας συμβουλεύουν ως εξής:

Μετά την επαφή με την μέδουσα συνιστάται άμεση έξοδος από την θάλασσα και πλύσιμο του δέρματος με θαλασσινό νερό, χωρίς άσκηση τριβής. Αποφυγή πλυσίματος με γλυκό νερό, διότι ευνοείται η ρήξη των νηματοκύστεων των πλοκαμιών της μέδουσας, λόγω της υποωσμοτικότητος, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη απελευθέρωση τοξίνης.

Εφαρμογή στην πάσχουσα περιοχή μίγματος θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για 2 λεπτά, εάν είναι διαθέσιμο, το οποίο διακόπτει την περαιτέρω απελευθέρωση τοξίνης από τα προσκολλημένα στο δέρμα τμήματα των πλοκαμιών. Αποφυγή εφαρμογής οξικού οξέως (κοινώς ξύδι), διότι φαίνεται ότι αυτό ευνοεί την απελευθέρωση της τοξίνης από την μέδουσα τους είδους P. nοctiluca.

Αφαίρεση των υπολειμμάτων των πλοκαμιών από το πάσχων δέρμα με την βοήθεια λαβίδος ή μαχαιριού, ή διά των χειρών με την χρήση υποχρεωτικά ελαστικών γαντιών. Αποφυγή επαφής της προσβεβλημένης περιοχής του δέρματος δια γυμνών χειρών λόγω του κινδύνου δευτεροπαθούς εισόδου τοξίνης.

Εφαρμογή κρύων επιθεμάτων για 5-15 λεπτά. Επανάληψη αν χρειασθεί για άλλα 5-10 λεπτά. (Σε περίπτωση που δεν είναι γνωστό το είδος της μέδουσας είναι προτιμότερη η χρήση των κρύων παρά των θερμών επιθεμάτων).

Αποφυγή εφαρμογής παραγόντων που μπορούν να επιδεινώσουν την δερματική αντίδραση από την P. nοctiluca, όπως οξικού οξέως (ξύδι), γλυκού νερού, αλκοόλης, ή αμμωνίας. (Για ορισμένα άλλα είδη μεδουσών συνιστάται εφαρμογή οξικού οξέως σε συνδυασμό με κρύα ή θερμά επιθέματα)

Σε περίπτωση εμφάνισης ήπιας εντοπισμένης δερματικής αντίδρασης συνιστάται εφαρμογή τοπικών κορτικοστεροειδών με την μορφή κρέμας.

Σε κάθε περίπτωση όμως εμφάνισης μέτριας/σοβαρής εντοπισμένης δερματικής βλάβης ή εκτεταμένου κνιδωτικού εξανθήματος πέραν του σημείου επαφής ή συστηματικών εκδηλώσεων (όπως βράγχος φωνής, δυσφορία, δύσπνοια κ.α) απαιτείται δερματολογική εξέταση και ειδική θεραπευτική αντιμετώπιση.


Πέρα από τα παραπάνω, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μάλλον όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για το πρόβλημα, αφού οι ειδικοί στη θαλάσσια βιολογία επισημαίνουν ότι η αύξηση των μεδουσών στις θάλασσές μας οφείλεται στην καταστροφή του περιβάλλοντος που οδηγεί στην αύξηση της θερμοκρασίας και στην υπεραλίευση που οδηγεί στη μείωση των φυσικών εχθρών των μεδουσών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου